4. heinäkuuta 2011

Julia Pitkärannan koulutus

Lauantaina oli Julia Pitkäranta pitämässä meille tottis/tokokoulutusta.

Rossin kanssa halusin käydä läpi merkin opettamisen, jäävät maahan ja seiso, sekä kapulan pitäminen. Merkkiä lähdettiin opettamaan niin, että koira jää odottamaan parin metrin päähän merkistä ja minä sanon "merkki" ja ohjaan namilla koiran seisomaan kohti suoraan minua kohti merkin taakse. Palkkaan siitä ja näytän aina merkkiä hokien "hyvä merkki", "hieno merkki" ja aina namia suuhun :) Siitä vapautus. Toisessa harjoituksessa apuohjaaja pitää koirasta kiinni parin metrin päässä ja minä käyn näyttämässä kädellä paikkaa merkin takana jonne haluan koiran menevän "täällä merkki". Kävelen koiran luo ja sanon taas "merkki". Kun koira juoksee merkin taakse, menen suoristamaan namilla koiran ja sama palkkaus tapa kuin aikaisemmassa. Kolmannessa harjoituksessa Alku on sama kuin toisessa, eli koiraa pidetään kiinni ja minä käyn näyttämässä paikkaa merkin takana, menen koiran luo ja annan käskyn "merkki", kun koira juoksee merkin taakse, pallo lentäämerkistä ohi taaksepäin. Näin saadaan tehtyä myös vauhtia.
Kapulan pitoa tehtiin niin, että laitoin nätisti ja rauhallisesti kapulan Rossin suuhun sanoin "tuo" ja pidin sen leukoja paikoillaan hellästi. Kun ote oli rauhallinen -> kiitos ja nami. Tämä toistettiin ja kapulan pitämisaikaa pidennettiin. Ekassa toistossa pitämis aika oli ehkä 1sek ja siitä sitten eteenpäin. Kun Ross piti jo todella hyvin kapulaa, eikä sen leukoja tarvinnut enää koskea,vaan piti sitä itsenäisesti, odotimme että se tekisi virheen, josta pääsisi sanomaan. Eli odotin, että se alkaisi mälvämään kapulaa ja sanoisin tästä hellästi "ei" ja pitäisin taas leukoja paikoillaan, palkka heti kun leuat pysyy kiinni. Ross ei tätä virhettä tehnyt vaikka odotin aika kauan(ehkä 15sek), joten tästä sitten palkka.
Seisomisessa ja maahnmenossa katsottiin lähinnä, että palkkaan koiran oikeaan suuntaan. seisomisessa koiran taakse ja maahanmenossa "koiran syliin" eli etutassujen väliin. Pallolla palkkaan molemmista. Olen tenyt jääviä vasta itse peruuttaen, joten tehtiin nyt myös valvonnan alaisena niin, että kävelen eteenpäin ja koira tulee vierellä, mutta ei käskyn alla. Tämä meni hyvin.

Liinun kanssa käytiin läpi merkille menon vauhtia, luoksetulon vauhtia ja pysäytyksiä.
Tokon luoksetuloon siis vauhtia ja niin että pystyisin tekemään pysäytyksiä muutenkin kuin kisoissa, ilman että vauhti putoaa kävelemiseen. Tehtiin suoria luoksetuloja, niin että minä en lähde juoksemaan karkuun tai mitään, palkkaan koiran kun tulee eteen istumaan. Liinu on selvästi alkanut vaanimaan, sitä että koska mamma lähtee juoksemaan ja bileet alkaa. Muutamat ekat toistot oli kyllä super hitaita. Ja huomasin myös, että olen selvästi palkannut lelulla luoksetulosta useammin oikealta puolelta, koska Liinu oikein kaarsi sille puolelle. Luoksetulon pysäytyksiä ei voitu ottaa, koska Liillä oli tokokoe seuraavana päivänä, niin ei viitsinyt riskeerata. Saatiin kuitenkin hyviä vinkkejä tähän. Mm, että otetaan yksi pysätys vaan kerrallaa, koira palkataan pysäytyskohtaan, takapalkalle tai ohjaajan luo, mutta kaava täytyy muuttaa, niin että koira ei ikinä tiedä mistä palkka tulee ja ei näin voi ennakoida.
Merkkiä tehtiin niin, että lähetin koiran kiertämään ja vähän ennen  merkkiä pallolenskikin koiran ohi reilusti ohi merkin. Näin saadaan se menemään loppuun asti vauhdilla ja se ei taas voi arvailla palkkausta tai pysäytystä. Toisessa harjoituksessa oli kaksi merkkiä. Toinen suoraan minun edessä niin kuin normaalisti ja toinen yhtä kaukana, samassa linjassa, mutta minun takana. Lähetin kiertämään ekan merkin, koira tuli sieltä minua kohti merkin kierrettyään, käännyin ja lähetinkin toisen merkin kiertoon, ja sieltä vielä taas toiselle merkille, jonne heitin pallon merkin taakse. Tässä taas ajatuksena rikkoa kaavaa koira ppästä ja saada vauhtia lisää.

Suosittelen kyllä kaikille Julian koulutuksta, hänellä oli jokaiselle jotain ja hänen ulosantinsa on loistava. Hän selittää asiat niin, että jokainen ymmärtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti