5. heinäkuuta 2012

Esineruutua

Kirjoitetaas nyt meidän esineruututreeneistä oikein oma juttunsa :) Kyselin tuossa keväällä Sari Kärnältä ohjeita, miten saisin rakennettua hyvän esineruudun Rossille.

Sarin ohjeet:
Itse aloitan ensin reagoinnilla, eli tallaamattomalla alueella on esineitä ja koira on vapaana tuulen alla. Yleensä koirat kiinnostuvat hajusta ja menevät katsomaan esinettä, kehun tästä eli koiran ei tarvitse vielä tuoda esinettä. Otan näitä ensin tallaamattomalla alueella ja sitten tallatulla. Voin myös heitellä erilaisia esineitä vaikka omalla pihalla ja ehdollistaa esine- sanaan ja treenata erikseen esineen korrektia tuontia. Reagoinnin jälkeen siirrän esineet tallattuun ruutuun. Voin  viedä yhdessä koiran kanssa esineet ruutuun ja näytän sille mihin esineet jäävät. Sitten palataan lähetyssivulle ja lähetän koiran etsimään. Sitten otan koiran tallaamaan mukaan, mutta en näytä esineiden jättöä ja menemme yhdessä lähetyssivulle ja lähetän koiran. Kohta koira ei ole mukana edes tallomisessa ja lähtee lähetysluvalla hienosti etsimään esineitä :) Käytän osaavalla koiralla myös sitä, että joku vie esineet taakse ja koira näkee, jos tälle on tarvetta, esim. koiran tulee irrota paremmin taakse...

Aloitin näin siis Rossilla ja esineruutu on nyt niin hieno, että aloitin Liinullekin samalla lailla alusta :)

Rossille tehtiin 4 hajureagointitreeniä, se automaattisesti toi esineet hajun paikannettuaan. Vaikeinta tässä oli nimenomaan keskittyä siihen, että kehuu siitä hajun saamisesta, ei esineeseen tarttumisesta. Rossista onneksi näkee selvästi, koska saa hajun ja pääsin sitä erinomaisesti kehumaan reagoinnista ja hajun tarkentamisesta. Nyt olemme kaksi kertaa tehneet niin, että viemme yhdessä esineet tallattuun ruutuun. Tiina näyttää esineet Rossille ja jättää esineet. Sen jälkeen poistumme ruudusta, laitetaan liivit päälle yms ja sitten lähetän koiran ruutuun. Ross juoksee satalasissa suoraan eteenpäin ja kääntyy heti esineelle, kun saa hajun. Hajun Ross saa jo todella kaukaa. Erikoista tässä treenissä on se, että vaikka sille on näytetty minne esineet jää, se ei tunnu välittävän siitä, vaan etsii niin kuin se ei tietäisi missä ne on ja työskentelee täysin nenä auki ja lujaa :) Viime treenissä sillä oli 4 esinettä 20mx50m ruudussa, se teki 4 pistoa, toi 4 esinettä ja aikaa meni noin minuutti. Ensi kerralla Ross pääsee tallomaan, mutta ei näe esineiden jättöä.
Liinulle on nyt tehty 1 hajureagointitreeni neljällä esineellä ja likka tajusi myös heti jujun :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti